Simpozionul judeţean SF. IOAN GURĂ DE AUR – MODEL DE DASCĂL CREŞTIN

14 11 2015

La ceas de comemorare a Sf. Ioan Gură de Aur (+13 noiembrie), în conformitate cu tema stabilită de Sf. Sinod pentru anul 2015: Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi şi Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii, Asociaţia Profesorilor de Religie „Sf. Paraschiva” Bacău şi colectivul de cadre didactice din Şcoala Gimnazială „Spiru Haret” Bacău, au organizat astăzi, 14 noiembrie 2015, Simpozionul judeţean SF. IOAN GURĂ DE AUR – MODEL DE DASCĂL CREŞTIN.

Manifestarea desfăşurată cu  binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a debutat cu participarea la Sfânta Liturghie  ce s-a săvârşit la Biserica „Sf. Ioan” din Bacău, la care au participat preoţi profesori de religie şi parohi din vecinătatea şcolii, sub protia PC părinte protopop Costică Busuioc. Lucrările propriu-zise au început cu cuvântul de bun-venit adresat participanţilor de către PC părinte inspector Ionuţ Căsăneanu, ce şi-a mărturisit speranţa ca acest simpozion să fie o reuşită şi să evidenţieze importanţa orei de religie şi a profesorilor de religie în cadrul comunităţii.

A urmat prelegerea domnului profesor universitar doctor Constantin Cucoş cu tema „COMPLEMENTARITATEA ŞI CONTINUITATEA DINTRE ŞCOALĂ ȘI BISERICĂ PRIVIND FORMAREA RELIGIOASĂ”, din care s-a desprins cu claritate rolul educaţiei religioase confesionale în învăţământul preuniversitar, într-o educaţie a valorilor centrată pe spiritualitate.

Domnul consilier al ministrului Nicu-Romeo Moşoiu a adus un cuvânt de încurajare cadrelor didactice pentru munca la clasă şi lucrul cu elevii în secolul XXI, insistând pe redimensionarea relaţiei profesor-elev, respectiv şcoală-familie, astfel încât să dispară pe cât posibil stressul şi încărcătura emoţională negativă.

Domnul lector universitar doctor Adrian Jicu, preşedinte APOR Bacău, a propus abordarea operei Sf. Ioan Gură de Aur din perspectiva literară, aducând în atenţie citirea şi înţelegerea operei marelui ierarh şi dascăl printr-o aducere la zi a problematicii tratate de textul biblic, respectiv patristic.

Părintele consilier Valentin Băltoi, de la Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului a dat citire cuvântului Înaltpreasfinţitului arhiepiscop Ioachim, prin care a prezentat eshaustiv opera Sf. Ioan Gură de Aur.

În încheierea plenului, părintele protopop Costică Busuioc a mulţumit invitaţilor pentru cintea pe care au făcut-o comunităţii băcăoane şi mai ales profesorilor de religie şi a felicitat  pe participanţii la simpozion.

Reprezentativ pentru partea a doua, a secţiunilor, a fost intervenţia doamnei profesoare Livia Liliana Sibişteanu, care a coagulat într-un dialog constructiv punctele de vedere a celor ce au ţinut să îşi exprime esenţa materialului propus pentru publicare în volumul sintetizator al simpozionului.

DSC04070

Reclame

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: